bemiddeling & begeleiding

Wie ben ik

Liesbet Van Eeckhaut, mama van twee en al een leven lang bezig met communiceren, relaties en verbindingen tussen mensen. Als criminologe ben ik altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in hoe mensen denken en vooral wat en hoe ze voelen. Ik observeer en analyseer wat mensen doen en waarom. Maar ik wilde ook iets dòen met wat ik leerde.

Na een bijkomende opleiding als hulpverlener bij alcohol -en drugsproblemen ben ik gaan werken met mensen met een afhankelijkheidsproblematiek. Ik bemiddelde verschillende jaren tussen organisaties en mensen maar ook binnen gezinnen en relaties. Via therapeutische interventies begeleidde ik de cliënten naar en door de hulpverlening. Het bleek een erg leerrijke periode waarin ik gedreven werd in het inschatten van mensen en hun levensobstakels. Ik leerde hen te helpen om complexe levenssituaties uiteen te trekken zodat duidelijk werd welke zaken ze eerst zouden aanpakken en hoe. Ook in het werken met relaties, in al hun vormen, bouwde ik heel wat ervaring op.

Het was als herstelbemiddelaar (daders- slachtoffers) voor het bureau voor alternatieve afhandeling in Brugge, dat ik besloot om van bemiddeling mijn beroep te maken. Er is zoveel goeds dat kan komen uit een bemiddeling, mensen hebben soms gewoon wat steun en hulp nodig om sommige dingen uit te spreken. Anderen kunnen wat begeleiding gebruiken om bepaalde dingen te horen. 

Dit geldt zowel voor situaties waarin mensen uiteen gaan (scheiding, relatiebreuk) als voor processen waarbij mensen heel graag willen samen blijven. Maar niet meer goed weten hoe.

Door dìe processen ben ik gebeten.

 

Mijn “schoolse” studies kort op een rijtje:

–  bijkomende opleiding partnerrelatietherapie, Interactie Academie Antwerpen (2016- 2017) 

–  opleiding bemiddeling, met specialisatie in familiale bemiddeling, UGent + UA (2013- 2014)

–  hulpverlening bij alcohol -en drugproblemen, VAD Brussel (2008- 2009)

–  licentiate criminologische wetenschappen, UGent (1999- 2003)