bemiddeling & begeleiding

2 in 1

2 in 1

By on sep 12, 2018 in Geen categorie | 0 comments

De stilte hangt tussen ons in. Ik wacht en kijk. Ik zie hoe zijn ogen vollopen met tranen. Ik ben blij dat hij ze niet wegduwt. Telkens als hij een zakdoekje neemt, vouwt hij het methodisch op en duwt het in de lengte tegen zijn ogen. Zodat ze allebei tegelijkertijd gedroogd worden.

Efficiƫnt.

Ik weet intussen beter dan de stilte te vullen met bedenkingen of vragen, hij heeft de ruimte en de tijd nodig om zijn gedachten te ordenen. Om ze te durven uitspreken. Hoe langer ik wacht, hoe meer hij naar buiten brengt; hij spreekt over het gevoel twee mensen te zijn. Eentje die vooraan staat en met mensen omgaat, die niet lastig doet, zichzelf wegcijfert voor zijn kinderen, de miserie van andere beluistert en zich vaak afvraagt of wat hij voelt wel gepermitteerd is. En dan de man die achteraan staat, die luid roept maar waar niemand naar lijkt te luisteren. Sterker nog, die niemand lijkt te zien. De achterste geeft de voorste een duw maar die blijft grijzend staan. Die heeft een rol te spelen, geen tijd voor twijfel, ergernis, afwijkende meningen. De achterste man slaagt er zelden in om voorbij de voorste te geraken. En als hij er wel eens voorbij geraakt, schrikt hij iedereen rond zich zodanig af dat hij zich snel terugtrekt.

In de luwte, waar het eenzaam is maar veilig.

De omstanders halen opgelucht adem als die rare luide man terug weg is, merkt hij.

Hoe kan je het ok vinden om zoveel impact te hebben op je omgeving, vraagt hij mij. Ik zeg dat ik denk dat hij in een soort van feedback loop zit; reactie op reactie. En dat de twee mensen die in hem huizen, hem dat verscheurde gevoel geven. Of het verloren gevoel, als hij in het niemandsland tussen beide mensen zit. Hij knikt peinzend.